BojanBlog

Slike zvuka

Deca i slušni aparat

Deci je, za razliku od odraslih ljudi, potreban specifičniji prilaz u rešavanju problematike oštećenog sluha. Svakodnevna pojava je da sa godinama starosti sluh postepeno počinje da slabi. Ono što iznenađuje je to da je najveći deo populacije nije ni svestan toga da ima oštećen sluh. Oštećenje dolazi polako, postepeno i neprimetno. Smatra se da granica u kojoj se ovo oštećenje sluha može kretati iznosi od 15 do 20 procenata. Ali problematika kod dece je savim druge prirode.

03Kako dete može znati kakvog je ukusa sladoled ako ga ne proba? Kako može znati i prepoznati određen zvuk ako ga nikad nije čulo? Suština je u tome da se slušanje i razumevanje uče kroz razvoj i odrastanje. Govor i kvalitet govora je direktna posledica sluha. A komunikacija sa drugima i učestvovanje u socijalnom kontaktu je od presudnog značaja za zdrav razvoj. Upravo ovde dolazi do izražaja pravilna dijagnoza lekara povodom vrste i stepena oštećenja sluha. Potom sledi pravilan odabir slušnog aparata, da bi zatim usledilo njegovo pravilno podešavanje i izrada u celosti ili njegovih pojedinih delova npr. olive ako se radi o zaušnom modelu. Postavlja se pitanje izbora slušnog aparata ili da budem precizniji, da li deci postavljati kanalni ili zaušni aparat. Pošto je ovo moj blog, ja u njemu iznosim svoje mišljenje, a ako neko bude želeo da se nadoveže može mi slobodno pisati. Izbor je na roditeljima. Ipak bi im sugerisao sledeće. Deci ne bi trebalo postavljati kanalne slušne aprate iz više razloga, barem ne u početku. Prvo, deca su još u razvoju i njihovo uvo tj. ušna školjka stalno raste. Stoga je potrebno stalno pratiti taj rast a u međuvremenu postojeći aparatić će izazvati brojne probleme poput pištanja ili žuljanja što može dovesti do pojave ranica u slušnom kanalu u ekstremnim slučajevima. Ne bi ulazio dalje u ovu priču i ukoliko roditelji smatraju da mogu data povremena prilagođavanja finansirati, na njima je da donesu odluku. Dalje, detetu je 05bolje već u početku dati do znanja da je slušni aparat sastavni deo njega i njegovog života, što će mu kasnije kako odrasta pomoći da se razvije u zrelu i stabilnu ličnost koja je svesna svojih nedostataka i svojih sposobnosti i prednosti. Neka se dati aparat vidi. Zašto ga skrivati? Treće, često će se dešavati da kroz igru detetu slušni aparat ispadne ili ga na neki drugi način ošteti ili polomi. Uticaj vode i znoja je kod kanalnih aparata mnogo izraženiji u pogledu ispravnosti rada. Zaušni aparati su otporniju u tom pogledu, lakše se popravljaju, jednostavnije se održavaju, servisiraju i čiste i brže zamenjuju novim ako do toga dođe. Sledi odnos deteta prema drugima i odnos drugima prema njemu samome. Uticaj druge dece je od presudnog značaja za pravilan razvoj i napredak. Kompleksi koji se razviju u tom periodu traju celog života. Pokazalo se da je deci sa oštećenim sluhom teže od normalne dece. Predmet su ismejavanja, često su usamljenja i izolovana od drugih. Takođe često se smatraju glupim umesto gluvim ili nagluvim i potrebno im je puno više posvetiti pažnju, a i deca sa oštećenim sluhom ulažu puno više truda i napora ako žele da budu ravnopravni i prihvaćeni od vršnjaka. Peto, mada ne i poslednje, leži u načinu na koji dete rukuje slušnim aparatom. Kanalni aparati su znatno manjih dimenzija i zahtevaju nežnije rukovanje i tretman, za razliku od zaušnih kod kojih su kontrole prilagođene deci i njihovom uzrastu.

01Ovde bih stao. Pitanje je dosta opširno i odgovor na njega ne bi stao u ovaj blog ma koliko on bio dugačak. Faktori su brojni. Počev od stepena oštećenja, doba kada je dato oštećenje sluha nastalo, vrste škole u koju dete ide, uticaj porodice i još mnogo toga.

Stoga, ako ste roditelj i imate dete sa oštećenjim sluhom ja vam želim puno uspeha i sreće i od srca vam želim da uspete u tome. Jer izvesti dete oštećenog sluha na pravi put je dugotrajan i mukotrpan put koji ne bi poželeo nikome. A ako se uspeli u tome, ja vam iskreno čestitam. I ne samo vama. Čestitam i vašem detetu jer samo mogu da pretpostavim kroz šta je sve moralo da prođe na svom putu ka odrastanju.

Advertisements

јануар 23, 2009 - Posted by | Uncategorized

Нема коментара.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s

%d bloggers like this: